GuLLerin En GuzeLine Layik Ummet OLma DilegiyLe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


GuLLerin En GuzeLine Layik Ummet OLma DilegiyLe
 
Rv BlogHomeAnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
safa

safa


Mesaj Sayısı : 16
Kayıt tarihi : 08/11/09

Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi Empty
MesajKonu: Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi   Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi EmptyPtsi Kas. 16, 2009 2:46 am

Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi

Büyük sindirim organı, diş, ağız, su, ekmek ve Hakkın diğer nimetleri merhamet sahibi olan Allah’ın insana lütuflarındandır. Helal maddeler elde etme, tüketim biçimi, beden sağlığı ile ilgili ilkeler, nihayette ruh ve akıl esenliği, neticede aile ve toplumun esenliği hususunda yüzde yüz etkili olan bir çok emirler Kur’an-ı Kerim’de ve İslami rivayetlerde yer almıştır.

Öyle anlaşılıyor ki bu emirlerin bazısına uymak şer’i açıdan farzdır diğer bazılarına uymak ahlaki açıdan farzdır, diğer bazılarına uymak ise önemle vurgulanmış müstahap emirlerden biridir. Farz düzeyinde yer alan bu ilkelere aykırı davranmak haramdır ve kıyamet azabına sebep olmaktadır. Önemle vurgulanmış müstahapları terk etmek ise bir çok ziyan, zarar, bedenin çökmesine ve bedenin bir çok hastalıkları kabule hazır hale gelmesine sebep olmaktadır.


Kur’an-ı Kerim'de farz olan emirlerden en önemlisi hayatı sürdürmek için mal ve evlat sahibi olmak, helal yoldan ev, elbise ve yiyecek temin etmektir.

“Ey iman edenler! Sizi rızıklandırdığımızın temizlerinden yiyin; yalnız Allah’a ibadet ediyorsanız, o’na şükredin.”

Hakeza: “Ey insanlar! Yeryüzündeki temiz ve helal şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın; zira o sizin için apaçık bir düşmandır.”

Hakeza: “Yiyin için fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.”



Bu emirlerde temiz olmak, helal olmak ve israftan kaçınmak söz konusu edilmiştir. Helal yoldan temin etmek ve yiyeceklerin temiz olmasına özen göstermek farzdır. Tüketimde israfa kaçmak ise haramdır. Helala dikkat etmemek, haram, pis, necis ve temiz olmayan yiyecekler yemek, israfa düşmek, hakka aykırıdır, insanın kendine ve başkalarına zulmetmesidir. Şüphesiz azaba ve ilahi cezaya da sebep olmaktadır.


Evin erkeği, bu konudaki İslam'ın yüce öğretileriyle aşina olmalı ve onu evine intikal ettirmelidir ki ev ve aile ortamı tertemiz kalsın, o ev halkı gelişme ve kemal yolunu kat edebilsin, kendisi ve diğerleri için hayır ve iyilik kaynağı haline gelsin.


Çok Yemenin Zararları


Emir'ul Müminin Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Çok yemek ve çok uyumak insanın vücudunu bozar ve zararlara sebep olur.” Hakeza Müminlerin Emiri Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Çok yiyen kimsenin sıhhati azalır ve masrafı kendisine ağır gelir.”


Yine şöyle buyurmuştur: “Çok yemek açgözlülüktendir; açgözlülük de ayıplardandır.”


Altıncı İmam (a.s) şöyle buyurmuştur: “Müminin kalbi için çok yemekten daha zararlı bir şey yoktur. Çok yemek iki şeye neden olur: Kalp katılığı ve şehvet heyecanına.”


Yüce Allah İsrail oğullarına şöyle buyurmuştur: “Çok yemeyiniz, şüphesiz çok yiyen kimsenin uykusu çok olur, çok uyuyan kimsenin namazı az olur, namazı az olan kimse ise gafillerden yazılır.”


Allah Resulü (s.a.a) ise şöyle buyurmuştur: “Çok yemekten sakınınız; şüphesiz çok yemek, bedeni bozar, hastalıklara neden olur ve ibadet hususunda insanı tembelleştirir. .”

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Allah katında dolu karından daha nefretli bir şey yoktur.”


Musa b. Cafer (a.s) şöyle buyurmuştur: “Eğer insanlar yiyecekte itidalli olsalardı, şüphesiz bedenleri de itidalli olurdu.”


Resulullah’ın (s.a.a) yiyecek ve içecek hususunda çok ilginç emirler vermiştir. Söylemek gerekir ki bunlar peygamberin ilginç emirlerindendir ve de tıp ilminin kökleridir:


“İştahın olduğunda ye ve iştahın varken yemekten el çek.”

Yemek üstüne yemek şüphesiz sindirim organları için çok zararlıdır. Beden sağlığı için ciddi bir tehdit konumundadır. Tam acıktığında yemek ve tam doymadan yemekten el çekmek bedenin neşat ve esenliğini korumak, ömrün devamını sağlamak, insanın dinamik ve hareketli olması için en büyük ilkedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.islamazmi.com/forum
 
Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Oruç da Saglık Var...
» Abdestin Saglık Açısından Önemi...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GuLLerin En GuzeLine Layik Ummet OLma DilegiyLe :: `·.¸¸.·´´¯`··._.· (GeNeL) `·.¸¸.·´´¯`··._.· :: SağLık ve Yaşam-
Buraya geçin: